ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ 4,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ!

στις 07 Ιουνίου 2018

Μετά από πολύχρονες και συστηματικές προσπάθειες του Δήμου Λέρου, εγκρίθηκε στις 5/6/2018  η πρόταση με τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ» για τη χρηματοδότηση του έργου από το Επιχειρησιακό Προγράμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πράξη αφορά στην υλοποίηση των παρακάτω ώριμων έργων:

  • της Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων κουζίνας & πράσινων με στόχο την παραγωγή compost υψηλής ποιότητας.
  • του Σταθμού μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών για ενίσχυση της ανακύκλωσης στο Νησί
  • του οργανωμένου και περιβαλλοντικά άρτιου Χ.Υ.Τ.Υ. Λέρου για την υγειονομική ταφή των υπολειμματικών σύμμεικτων και της οδοποιίας πρόσβασης.
  • Προμήθειας οικιακών κομποστοποιητών
  • Προμήθειας εξοπλισμού συλλογής και αποκομιδής των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδοι & απορριμματοφόρο όχημα)
  • Υπηρεσιών υποστηρικτικών δράσεων  (υλοποίηση προγράμματος ευαισθητοποίησης κ.α.)

Ο Δήμος Λέρου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πράξης θα δημοπρατήσει εντός του 2018 τα κυρίως κατασκευαστικά έργα  ώστε  να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής το 2019 και η λειτουργία το 2020.

Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα ξημέρωσε μια σπουδαία ημέρα για όλους τους κατοίκους της Λέρου ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΥ και της ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, από τους οποίους ως δήμαρχος Λέρου ζητάω συγγνώμη διότι τα τελευταία 30 χρόνια είχαν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία. Όμως πλέον, παρά τις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπώρησαν από το 2011 την παρούσα Δημοτική Αρχή, φτάσαμε ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ του ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ αυτού έργου ύψους άνω των 4,6 εκατομμυρίων ευρώ (!).

Με την ένταξη λοιπόν του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο ΕΣΠΑ, ανοίγει ο δρόμος για  την άμεση  χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και Δεματοποίησης Απορριμμάτων από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εντός του 2018, που αποτελεί ένα 100% ώριμο έργο του Δήμου Λέρου, μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι την οριστική λειτουργία του ΧΥΤΥ.

Για άλλη μια φορά διαψεύδονται με τον καλύτερο τρόπο οι Κασσάνδρες της Αντιπολίτευσης, που τόσα χρόνια διέσπειραν ανυπόστατα ψεύδη στους Λεριούς πολίτες για το συγκεκριμένο έργο. Σύντομα λοιπόν, το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με τα απορρίμματα που ταλαιπωρούσε τη Λέρο, θα επιλυθεί, προς όφελος της Λεριακής κοινωνίας και των επόμενων γενεών».