ΛΕΡΟΣ KAI ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες στο νησί αναπτύσσονται από τον Δημοτικό Οργανισμό Παιδικών Σταθμών - Αθλητισμού - Πολιτισμού (ΔΟΠΑΙΣΑΠ) Λέρου και από πρωτοβουλίες των συλλόγων, "Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ", "ΑΡΤΕΜΙΣ" και "Θεατρική Ομάδα Λέρου".

Ο Δημοτικός Οργανισμός Παιδικών Σταθμών - Αθλητισμού - Πολιτισμού (ΔΟΠΑΙΣΑΠ) Λέρου, που έχει έδρα στην Καμάρα, διοργανώνει όλες τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του Δήμου εντός και εκτός Λέρου κάθε χρόνο. Διατηρεί λέσχη φιλίας με δημιουργικά και μουσικά εργαστήρια καθώς και την δημοτική φιλαρμονική.Οι πολιτιστικοί σύλλογοι "Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ" και "ΑΡΤΕΜΙΣ" δραστηριοποιούνται στον τομέα των εκδηλώσεων (κυρίως χορευτικών), της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής ενώ διαθέτουν τμήματα παιδικής χορωδίας και αθλητικών δραστηριοτήτων καθώς και τμήμα βιβλιοθήκης.Η θεατρική Ομάδα Λέρου ασχολείται συστηματικά με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων σε ετήσιους κύκλους, οι οποίοι παρουσιάζονται σε προγράμματα ερασιτεχνικών θιάσων που οργανώνονται από διάφορους Φορείς. Η Θεατρική Ομάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό νέων κατοίκων της Λέρου διαμορφώνοντας ένα θεατρικό κοινό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νησιού. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι παραστάσεις παρουσιάζονται και εκτός Λέρου!Οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Πλάτανο και το Λακκί, που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, όπως επίσης και τα πανηγύρια με ντόπια μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

  • Πλάτανος: Πανηγύρι της Παναγίας του Κάστρου στις 15 Αυγούστου.
  • Ξηρόκαμπος: Πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Γίνεται και αναπαράσταση του πατήματος του σταφυλιού.
  • Αγία Μαρίνα: Στις 17 Ιουλίου γιορτάζεται η πολιούχος της πρωτεύουσας του νησιού Αγ. Μαρίνα.
  • Γούρνα: Γίνεται η αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος, προσφέρονται δωρεάν παραδοσιακοί μεζέδες και κρασί με τους ήχους λέρικου γλεντιού.
  • Γιορτή Κρασιού – Αμπελουργού: Κάθε καλοκαίρι, τον Αύγουστο γίνεται η γιορτή κρασιού, με άφθονο κρασί και χορό, υπό τους ήχους παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.
  • Δρυμώνας: Τον Αύγουστο γίνεται η γιορτή Δρυμώνα, στην ομώνυμη παραλία, όπου διεξάγεται Φεστιβάλ Λέρικης κουζίνας με άφθονο κρασί, φαγητό και χορό, υπό τους ήχους παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.
  • Γιορτή Τράτας – Ψαρά: Τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο στο Παντέλι γίνεται η γιορτή της Τράτας και του Ψαρά, όπου την τιμητική του έχει φυσικά το φρέσκο ψάρι.
  • Λακκί: Κάθε Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς, γίνεται στην παραλία του Λακκιού μεγάλο γλέντι με μασκαράδες.
  • Αλίντια – Ναυταθλητικοί Αγώνες: Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνονται στα Aλιντα οι ναυταθλητικοί αγώνες. Ακολουθεί μουσική βραδιά.

Περάστε, λοιπόν, ένα ξεχωριστό βράδυ μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς ή παρακολουθώντας μια θεατρική παράσταση από ερασιτέχνες αλλά ταλαντούχους και γεμάτους όρεξη νέους ανθρώπους.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ


Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Λέριοι δέχτηκαν πάρα πολλές επιρροές από ξένους και οικείους που προσέγγιζαν το νησί. Κατάφερναν όμως πάντα να απομονώνουν και σε κάποιο βαθμό να υιοθετούν τα θετικά στοιχεία κάθε πολιτισμού και να διατηρούν μια γνήσια δική τους παράδοση.

Η πρώιμη περίοδος του Χριστιανισμού είναι η εποχή όπου η Λέρος γνωρίζει ιδιαίτερη πνευματική άνθηση και ευημερία. Άνθρωποι νοικοκυραίοι, ζεστοί, ανοιχτόκαρδοι και φιλόξενοι, οι Λέριοι αγαπούσαν πάντα τον τόπο τους και ό,τι τους έδενε μαζί του. Σαν νησιώτες, οι περισσότεροι ήσαν πάντα δεινοί ναυτικοί και ψαράδες. Λίγοι ήταν αγρότες, μια και το νησί είναι μικρό και τα καλλιεργήσιμα εδάφη λιγοστά. Ανάμεσά τους όμως υπήρχαν και άξιοι τεχνίτες, μάστορες που κατασκεύαζαν πλεούμενα και σπίτια.

Οι σημερινοί Λέριοι αγαπούν και καλλιεργούν την παράδοση και την πνευματική ζωή.

Στον αναπαλαιωμένο Πύργο Μπελένη στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Λέρου, με σπάνια εκθέματα. Στο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο της εκτίθενται αξιόλογα ευρήματα από την προϊστορία του νησιού και τους ιστορικούς χρόνους μέχρι τη μεσαιωνική περίοδο, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, νομίσματα, ψηφιδωτά και αγγεία.«Οι σημερινοί Λέριοι χωρίς να προδίδουν τα έθιμα και την παράδοσή τους, έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν και τα θετικά στοιχεία της σύγχρονης ζωής»

Στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι από το Δήμο και τον Δημοτικό Οργανισμό Παιδικών Σταθμών - Αθλητισμού - Πολιτισμού (ΔΟΠΑΙΣΑΠ), σε στενή συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, περιλαμβάνονται αξιόλογες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ναυταθλητικοί αγώνες, εκθέσεις ζωγραφικής και διαλέξεις. Οι Λέριοι δηλώνουν την παρουσία τους με κάθε τρόπο, είναι περήφανοι για τον τόπο τους, τον αγαπούν βαθιά και τον κρατούν μέσα τους όπου και αν βρεθούν.Είναι άνθρωποι ανυπότακτοι: όταν κατά τη μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου περνούσαν από τη χώρα μας διάφοροι κατακτητές, αυτοί σήκωναν περήφανα τη σημαία. Κάτι που μαρτυρά το έντονο ταπεραμέντο των ανθρώπων που δεν ξεχνούν, ανθρώπων με πνεύμα αδούλωτο.