Εκτύπωση

ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

στις 07 Νοεμβρίου 2019

Την Τρίτη 05 και την Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η διήμερη συνάντηση των μελών του Δικτύου Διαδημοτικής Συνεργασίας (Δήμοι: Καλυμνίων, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αστυπάλαιας, Τήλου και Αγαθονησίου) που υλοποιείται  υπό την αιγίδα/υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.Ε.) και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ).

Στη συνάντηση  παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Γρεκός Κυριάκος  εκπροσωπώντας τον Δήμο Λέρου, ενώ συμμετείχαν επίσης: 

Την πρώτη μέρα της συνάντησης (Τρίτη 5/11/2019), ο Αντιδήμαρχος  κ. Γρεκός, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, ο οποίος για υπηρεσιακούς λόγους έπρεπε να μεταβεί στο Στρασβούργο (ομιλία για το προσφυγικό). Παράλληλα, ο κ. Γρεκός ζήτησε από τους παριστάμενους Δημάρχους να εκδώσουν ψήφισμα συμπαράστασης προς τον Δήμο Λέρου αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή. 

Ακόμη, ο Αντιδήμαρχος Λέρου, κατά τη διάρκεια της αρχικής του εισήγησης,  τόνισε τόσο προς τον κ. Colombo, όσο και προς τους παριστάμενους Δημάρχους ότι «μετά από τρία χρόνια συζητήσεων για τη διαδημοτική συνεργασία, ο Δήμος Λέρου αντιμετωπίζει πλέον την όλη διαδικασία με ιδιαίτερο σκεπτικισμό», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να τεθούν άμεσοι στόχοι ώστε να υπάρξουν το συντομότερο δυνατόν απτά αποτελέσματα, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Λέρος θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την όλη διαδικασία».  «Δεν γίνεται να συζητάμε επί τρία χρόνια για διαδημοτικές συνεργασίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Λέρου. 

Ακόμα, ο κ. Γρεκός είπε ότι το μεγαλύτερο κοινό πρόβλημα μεταξύ των Δήμων που απαρτίζουν το Δίκτυο Διαδημοτικής Συνεργασίας, είναι το ακτοπλοϊκό/συγκοινωνιακό, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την πολυδιάστατη ανάπτυξη των νησιών μας, συμπεριλαμβανομένου του Τουρισμού. 

Επίσης ο Αντιδήμαρχος Λέρου πρότεινε: 

  1. Την συχνότερη συνάντηση των μελών του Δικτύου,  αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2020.
  2. Τον ορισμό ακόμη δύο αιρετών εκπροσώπων από κάθε Δήμο (πλην των Δημάρχων που συμμετέχουν αυτοδίκαια ως νόμιμοι εκπρόσωποι),  οι οποίοι θα παρίστανται στις συναντήσεις, ώστε σε περίπτωση απουσιών για λόγους ανωτέρας βίας, άπαντες οι συμμετέχοντες να είναι ενήμεροι για τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί.
  3. Την τροποποίηση συγκεκριμένου άρθρου του καταστατικού που εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα στους Δήμους – μέλη της διαδημοτικής συνεργασίας. 

Οι ανωτέρω προτάσεις, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης τόσο με τον Νομικό Σύμβουλο κ. Δανόπουλο, όσο και μεταξύ των παριστάμενων, έγιναν ομόφωνα αποδεκτές, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών, ακούστηκαν πολύ αξιόλογες τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες Δημάρχους, οι οποίοι αφού ανέπτυξαν με ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο τρόπο τα προβλήματα των νησιών μας, συμφώνησαν στην ανάπτυξη ενός κοινού σχεδίου δράσης, καθώς και στην άμεση ψήφιση του καταστατικού από όσα Δημοτικά Συμβούλια δεν το έχουν πράξει, ώστε το συντομότερο δυνατόν να προγραμματιστεί η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του δικτύου.   

Τέλος, ο κ. Γρεκός, εκ μέρους του Δημάρχου Λέρου, ευχαρίστησε θερμά, τόσο τους συμμετέχοντες Δημάρχους των υπόλοιπων νησιών, όσο και τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.Ε.) καθώς και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ), για την καθοριστική συμβολή τους στην προσπάθεια επίτευξης των κοινών στόχων των νησιών μας.